Beekse wielerbaan ‘De Toekomst’ geopend in 1922

Esbekenaar Jan Bosmans (midden) aan de start naast Mierdenaar Cor Tilieu (links) begin jaren '30

Begin 1900 werden er in Brabant veel wielerbaantjes aangelegd. Nadat Poppel haar Velodrome en Lage Mierde en zelfs Diessen hun wielerbaantje hadden, kon Hilvarenbeek natuurlijk niet achterblijven. Het Nieuwsblad van het Zuiden blikte op 22 juli 1922 vooruit op de opening: zondagmiddag 2 uur (23 Juli) zal de nieuwe wielerbaan “De Toekomst” gelegen aan de weg van Beek naar Biest-Houtakker geopend worden met wedstrijden voor amateurs, beginnelingen en nieuwelingen, waarvoor vele medailles en ook andere prijzen worden uitgeloofd. De mooi gelegen baan, te midden eener boschrijke streek biedt ruimte voor honderden personen, die met gemak de wedstrijden zullen kunnen volgen. Bij gunstig weer zal het er zeer druk loopen, gezien de groote belangstelling.

Van alle kanten kwamen de bezoekers op de bewuste zondag toegestroomd. Er waren meer dan 1500 toeschouwers en 60 deelnemers. Onder hen de Beekse amateur L. Lambregts die tweede werd. Hij verdiende vijf gulden en twee buitenbanden. Trots stond hij tussen twee Belgen op het podium: P. Borgmans uit Ravels en H. Keijzers uit Poppel. Bij de jonge sporters onder de 15 jaar was Jac Tooten de winnaar en Jac Loyens werd tweede.
Jan Naaijkens wist in 2015 nog exact te vertellen waar de baan in zijn jonge jeugd lag. “Het zal er tot kort na 1930 gelegen hebben. Als lagere school knaap fietste ik geregeld naar de Hakvoortseweg. Daar lag het ronde zwarte sintelbaantje naast het latere huis van meester J. A. Brekelmans, nu recht tegenover hovenier Jan Abrahams. Veelal waren het onderlinge wedstrijden tussen clubs. Ik kan me nog goed de supersnelle renner Berendonks voor de geest halen. Bij het passeren van een gedubbelde coureur klapte hij ‘met zijn bakkus’ vol op de sintels. Zijn hoofd leek wel een krentenbol met bloed! Mijn oudere broer Wai heeft ook nog even een licentie gehad.”

Enkele weken na de opening van De Toekomst werden er op het baantje al wedstrijden met ‘motorgangmaking’ gehouden. Onder zeer grote belangstelling wist de jonge Bekenaar Jac Tooten Fzn. op 12 september 1922 de sprint te winnen en hij kreeg daarvoor een zilveren medaille. Op 29 september werd het seizoen 1922 gesloten met het ‘Kampioenschap voor leden van De Toekomst’. De Nieuwe Tilburgsche Courant berichtte op 16 augustus 1923: Bij wedstrijden op De Toekomst waren gisteren in totaal 54 renners met liefst 700 toeschouwers. Voorzitter Frans Tooten reikte de prijzen uit in het clublokaal van de weduwe Bogaers. Op 23 juni 1924 schreef diezelfde krant dat er weer sprint- en koppelwedstrijden georganiseerd werden. Er was een grote belangstelling voor de vele getrainde renners uit België. Het is niet bekend in welk jaar wielerbaan De Toekomst gesloten werd. Wel weten we zeker dat de Beekse club Velocitas op 29 november 1934 werd opgeheven. Zou dat geen prachtige naam geweest zijn voor … onze huidige sterk oplevende Beekse wielerclub?

Vergelijkbare berichten